امروز: شنبه - ۲۳ فروردین - ۱۴۰۴
آخرین اخبار

بازدید معاون وزیر صمت و رییس کارگروه ماده ۴ جهت بررسی وضعیت ته لنجی گمرکات دلوار

*به گزارش روابط عمومی بخشداری دلوار، محمدعلی دهقان‌دهنوی روز پنجشنبه در جمع ساحل‌نشینان شهرستان تنگستان در گمرک بندر دلوار حضور یافت و  در جلسه ای با حضور لنجداران منطقه اظهار نظر های آنان را در خصوص قانون جدید کالای همراه ملوان شنید.* در این نشست که با حضور معاون امور اقتصادی استانداری ، نماینده مردم […]

اشتراک گذاری
23 فروردین 1404
کد مطلب : 7051
*به گزارش روابط عمومی بخشداری دلوار، محمدعلی دهقان‌دهنوی روز پنجشنبه در جمع ساحل‌نشینان شهرستان تنگستان در گمرک بندر دلوار حضور یافت و  در جلسه ای با حضور لنجداران منطقه اظهار نظر های آنان را در خصوص قانون جدید کالای همراه ملوان شنید.*

در این نشست که با حضور معاون امور اقتصادی استانداری ، نماینده مردم دشتی و تنگستان در مجلس شورای اسلامی ، فرماندار تنگستان ، بخشدار دلوار ، مدیران کل امنیتی انتظامی استانداری ، گمرک  ، صمت ، اداره بندر و دیگر اعضای کارگروه ماده ۴ برگزار گردید ایشان ضمن تاکید بر توجه به حق و حقوق مرزنشینان ، قانون جدید ساماندهی کالای همراه ملوان را جهت کمک به حل و فصل مشکلات لنجداران و منطقه برشمرد و  اظهار کرد: درآمد حاصل از ته‌لنجی باید در جهت توسعه منطقه و ایجاد زیرساخت های دریایی هزینه شود تا رضایت مردم افزایش یابد و سطح رفاه آنان ارتقا پیدا کند.
وی افزود: در قانون تاکید شده که مردم نسبت به توسعه منطقه خود مسئول هستند و اکنون باید تدبیری اندیشید که چگونه می‌توان مسیر قانون ته‌لنجی را به سمت افزایش درآمد مردم سوق داد.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به اهمیت دوگانه تجارت ته‌لنجی گفت: از یک‌سو این تجارت، حق مردم مناطق مرزی است، چراکه معیشت آنان به‌صورت تاریخی به فعالیت‌های مرزی وابسته بوده است.
دهقان‌ دهنوی افزود: از سوی دیگر، در شرایط تحریمی کشور، ته‌لنجی می‌تواند نقش مهمی در تامین نیازهای داخلی و کاهش تاثیر تحریم‌ها ایفا کند.
وی همچنین به تفاوت نرخ حقوق ورودی در تجارت رسمی و ته‌لنجی اشاره کرد و گفت: در حال حاضر، نرخ حقوق ورودی کالاها در تجارت رسمی ۱۰ درصد و در ته‌لنجی صفر است و این نشان از توجه قانون‌گذاری به اقتصاد جامعه محلی است.
دهقان دهنوی همچنین با انتقاد از روش‌های پرخطر در  حمل‌ و نقل غیررسمی کالا، یادآور شد: فعالیت‌هایی مانند حمل شوتی، که به ناامنی جاده‌ها منجر می‌شود، باید به شیوه‌ای ساماندهی شود که این مناطق علاوه بر تجارت، به قطب گردشگری و تولید نیز تبدیل شوند.
دهقان‌ دهنوی گفت: چنانچه مردم اصلاحاتی را در قانون ته‌لنجی ضروری می‌دانند، می‌توانند دیدگاه‌ها و پیشنهادهای خود را ارائه کنند تا در مجلس شورای اسلامی مورد بررسی و اصلاح قرار گیرد.

گزارش تصویری:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *